Buzların erimesindeki tek etken ısı değildir. Basınç da buzları eritecek güce sahiptir. Buz üstündeki ağırlık ne kadar fazlaysa basınç da o kadar fazla olur.Buna en basit örnek çığlardır. Çığlardan bazıları gürültü yüzünden olmasına karşın, bazıları da basınça olur. Kar tabakasının üzerine yağan kar artmaya başladıkça ağırlık artar, artar, artar ve en sonunda bu kar tabakasını herhangi bir yerinden oynatacak kadar
büyük bir basınç olur, çığ başlar.
Tabii küçük buz kalıplarını çığlarla örnekledik ama umarım anlamışsınızdır. Buz kalıbının üzerine aynı ağırlıktakı başka bir buz kalıbı konduğunda 2 kalıp arasında buzları çok az da olsa eritecek bir güç oluşur. Bu güç buzları temas noktalarında çok az eritip çok az su oluşmasını sağlar. Bu su çok kısa bir sürede tekrar donar ve buzları birbirine bağlar. Bu 2 buz kalıbı artık bütün olduğu için basınç tekrar meydana gelmez ve buzlar birbirine yapışık kalır.

Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: